Зовлон багатай, ЭРҮҮЛ, ЗӨВ турах арга
Дэлхийд хамгийн аюултай өвчний жагсаалтанд орох болсон таргалалт гэгч нь ихэнх бүсгүйчүүд төдийгүй эрчүүдийн ч байнга санаа зовж явдаг асуудал юм. Охид, бүсгүйчүүдийн ихэнх хувь нь өөрийгөө тарганд тооцдог. Харин зарим нь илүү жинтэйгээ мэдэхгүй, өөрийгөө хэвийн гэж бодож байж ч болох юм. Иймээс та бүхэндээ эрүүлээр турах энгийн аргуудыг хүргэж байна.
- ЗӨВ ХООЛЛОЛТ
- Хоол идэж байхдаа гаргадаг энгийн алдаануудаас болж шингэц явагдахгүй өөх хуримтлагддаг байна. Иймээс зөв хооллолт гэдэг эрхэм зүйл.
- Сууж идэх хэрэгтэй.
- Зурагт үзэж, ном, сонин, сэтгүүл уншиж байхдаа бүү ид.
- Таны идэх гэж байгаа хоол хэтэрхий хурц байгаа бол амны цаасанд тосыг нь шингээж аваарай.
- Юм идэх хүсэл төрвөл хагас цагийн дараа иднэ гэж бодоорой.
- 18 цагаас өмнө оройн хоолоо идэх хэрэгтэй.
- Унтахын өмнөхөн бүү ус уугаарай. Унтахаас дор хаяж хоёр цагийн өмнө уугаарай.
- ХООЛНЫ ДУРШЛЫГ БАГАСГАХ
- Хоол юмуу амттан харахаараа идмээр санагдаад байвал хоолны дуршилыг бууруулах хэрэгтэй.
- Хоол гэлтгүй жижиг зүйлс идсэнийхээ дараа шүдээ угааж байгаарай.
- Чихэргүй газтай ундаа уу. Гэдсийг чинь хийгээр дүүргэж өлсөх мэдрэмж бага төрүүлнэ.
- Хоолоо сайн зажилж идэж байх хэрэгтэй.
- Стрессдэхгүй байх нь чухал.
- Хоолны өмнө хоёр аяга ус уугаарай.
- Нэг минут орчим идээд халбага сэрээгээ хойш тавиад төдий хэрийн хугацаанд суугаад үз. Бага зэрэг дуршил буурах болно.
- БЯСАЛГАЛ ХИЙХ
- Хүний бие махбод гэдэг нь сэтгэл санаатай шууд холбоотой байдаг. Бид “санаа дагах” гэж ярьдаг шүү дээ.
- Эрт унтаж, эрт сэрэх хэрэгтэй.
- Сэтгэлээ тайван байлгаж, газар чимээгүй суун бие махбодио гаднаас нь тольдоорой.
- Амьсгалахдаа анхаарлаа төвлөрүүл.
- Өдөр бүр ямар ч үед хамаагүй бясалгал хийж суугаарай.
- Өөртөө болон бусдад эелдэг бай.
- Өдөр бүр хүндээр биеэ засаарай.
“Бясалгал хийх хамгийн зөв цаг бол чиний бясалгал хийж чадахгүй гэсэн бодол юм”
- ХЭРЭГЛЭЭНЭЭСЭЭ ХЯЗГААРЛАХ ХООЛ ХҮНС
- Гурилан болон чихэрлэг бүтээгдэхүүн
- Сахар
- Давс
- Төмс
- Гадил, усан үзэм
- Цагаан будаа
- Түргэн болдог хоол /Ялангуяа өглөөний цайнд/
- Өөх, тостой мах
- Майонез, зайдас, лаазалсан хүнс
- Шар айраг